Acuzații grave la adresa UNTOLD: „Au refuzat, încă din 2016, să plătească Timbrul Monumentelor Istorice” / Datorii de aproape 1 mil. €

Potrivit legii, operatorii economici care desfăşoară activităţi generatoare de venituri din vânzări de produse şi servicii ce promovează sau utilizează imagini cu monumente istorice, imobile de patrimoniu sau în zona de protecţie a monumentelor istorice sunt obligați să plătească Timbrul Monumentelor Istorice (TMI). Această taxă extrabugetară și nefiscală este destinată finanțării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice, dar organizatorii Festivalului UNTOLD refuză să o plătească, încă din anul 2016.

Mai mult, organizatorii Festivalului UNTOLD au ales să declanșeze un război în instanță cu Institutul Național al Patrimoniului, și-au propus să schimbe legea, fără a reuși, iar statul român are de recuperat, potrivit informațiilor obținute de Gândul în exclusivitate, nu mai puțin de 812.749,858 de euro!

Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) a fost instituit tocmai în scopul de a sprijini activităţile de protejare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, prin finanţarea de lucrări – intervenţii de urgenţă, amenajări în vederea pregătirii monumentelor istorice pentru vizitare gratuită -, investigaţii şi elaborarea de reglementări, norme şi metodologii, programe sau proiecte culturale privind monumentele istorice.

  • Programul / mecanismul de finanţare din fondul TMI include atât monumente istorice aflate în proprietatea statului, a UAT-urilor sau a cultelor religioase, cât şi monumente istorice aflate în proprietate privată a unor persoane fizice sau juridice.
  • Gestionarea timbrului monumentelor istorice de către Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, este reglementată de Legea privind protejarea monumentelor istorice (Legea 422/2001).

„În prezent, fondurile obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice sunt acordate de Institutul Naţional al Patrimoniului pentru lucrări de intervenţie urgentă la monumente istorice, amenajări în vederea pregătirii monumentelor istorice pentru vizitare gratuită, pentru realizarea unor programe sau proiecte culturale, precum şi pentru finanţarea elaborării de reglementări tehnico-economice, de norme şi metodologii privind elaborarea de documentaţii specifice, executării de lucrări, realizării de achiziţii, contractării şi decontării de lucrări privind monumentele istorice”, se precizează pe site-ul Institutului Național al Patrimoniului.

Primăria Cluj: „Festivalul Untold s-a desfășurat în baza abonamentului comerț stradal”

În urma solicitării Gândul, Primăria Cluj-Napoca a confirmat că Festivalul UNTOLD se desfășoară într-o zonă încadrată parțial în „Zonă construită protejată, Zona verde – scuaruri, grădini, parcuri publice”, zonă protejată care figurează ca monument istoric.

Totodată, Primăria Cluj-Napoca a precizat și că nu au fost alocate fonduri din bugetul public pentru desfășurarea Festivalului UNTOLD din anul 2024.

Festivalul Untold, organizat de către SC UNTOLD PRODUCTION SRL, s-a desfășurat pe raza municipiului Cluj-Napoca, în baza abonamentului comerț stradal nr. 617589/01.08.2024.

Primăria municipiului Cluj-Napoca nu a alocat fonduri în vederea organizării acestuia.

Suprafața ocupată de către festival, în conformitate cu Planul Urbanistic General al municipiului Cluj-Napoca, aprobat cu HCL nr. 493/2014, este încadrată parțial în UTR ZCP Va – Zonă construită protejată, Zona verde – scuaruri, grădini, parcuri publice, care figurează ca și monument istoric, având codul LMI CJ-II-s-B-07243”, a transmis Primăria Cluj-Napoca, în exclusivitate pentru Gândul.

În același timp, Primăria Cluj-Napoca a transmis, în exclusivitate, și detaliile punctuale ale zonei unde se desfășoară Festivalul UNTOLD, precum și suma  totală pe care organizatorii acestui festival o datorează la bugetul public, în baza abonamentului „comerț stradal”, respectiv 59.717,16 RON.

INP vs. UNTOLD: „Organizatorii au atacat în contencios administrativ chiar normele subsecvente”

Pentru a lămuri această situație care rămâne, de mai mulți ani, într-un stand-by din care statul român pierde o sumă de ordinul a sute de mii de euro, Gândul s-a adresat Institutului Național al Patrimoniului (INP), instituția subordonată Ministerului Culturii care colectează Timbrul Monumentelor Istorice.

Managerul interimar al INP, Valeria-Oana Zaharia, a precizat, în exclusivitate pentru Gândul, că organizatorii Festivalului UNTOLD datorează statului român, la cursul zilei, aproximativ 812.749 euro!

Potrivit evidențelor Institutului Național al Patrimoniului, sumele datorate Timbrului Monumentelor Istorice (TMI) de către organizatorii Festivalului UNTOLD, începând cu ediția 2016, sunt următoarele:

  • 2016 – 120.048,91 lei;
  • 2017 – 455.721,85 lei;
  • 2018 – 678.003,38 lei;
  • 2021 – 326.741,10 lei;
  • 2022 – 655.401 lei;
  • 2023 – 1.112.450,60 lei;
  • 2024 – 715.382,45 – este în curs de verificare la DITL Cluj”, a transmis INP.

În același timp, INP a mai transmis că organizatorii UNTOLD au refuzat, „în mod constant”, să plătească Timbrul Monumentelor Istorice.

SC UNTOLD SRL, respectiv SC UNTOLD PRODUCTION SRL au refuzat, în mod constant, începând cu primele notificări transmise încă din anul 2017, plata benevolă a acestei taxe parafiscale, într-o primă fază contestând obligația de plată din perspectiva zonei de desfășurare a festivalului, ulterior atacând în contencios administrativ chiar normele subsecvente (HG nr. 1502/2007), culminând cu exhibarea calității de beneficiar al măsurii compensării, reglementată prin art. 51 alin. (6) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată”, a mai precizat Valeria-Oana Zaharia, manager interimar INP, în exclusivitate pentru Gândul.

Timbru de 2% pe vânzările de produse şi servicii care promovează sau utilizează imagini cu monumente istorice

Timbrul Monumentelor Istorice se aplică în pondere de 2% asupra vânzărilor de produse şi servicii care promovează sau utilizează imagini cu monumente istorice rezultate din:

  • a) cărţile poştale ilustrate, plicurile, mărcile poştale, hărţile, pliantele, broşurile, revistele, ghidurile turistice, cărţile, albumele, atlasele, enciclopediile, filmele artistice şi documentare, casetele video, compact-discurile, diapozitivele, videoclipurile, cardurile bancare şi cartelele telefonice comercializate în România, reprezentând monumente istorice individualizate sau în ansambluri, prin imagini fotografice sau reprezentări grafice de interior sau exterior;
  • b) biletele de intrare, inclusiv taxele de fotografiere sau de filmare, pentru monumentele istorice puse la dispoziţie publicului, în totalitate ori în parte, aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanelor juridice de drept privat care desfăşoară activităţi economice;
  • c) biletele de intrare la manifestările culturale, sportive sau de agrement, târguri şi expoziţii desfăşurate în spaţii situate în zona de protecţie a acestora sau în zonele construite protejate.

Institutul Național al Patrimoniului menționează că „se exceptează de la plata timbrului muzeele care funcţionează în clădiri monumente istorice sau în zone de protecţie ale acestora”.

De asemenea, „pot fi exceptaţi de la plata taxei timbrului monumentelor istorice operatorii economici care, prin activităţile pe care le desfăşoară, contribuie la protejarea monumentelor istorice cu o sumă cel puţin egală celei pe care o datorează la plata taxei timbrului monumentelor istorice”, se mai arată pe site-ul INP.

Foto colaj video – Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

Începe festivalul UNTOLD. Cu ce prețuri sunt întâmpinați cei care doresc cazare în Cluj

Suma colosală pe care o cere proprietara unui APARTAMENT din Cluj pentru închiriere pe perioada festivalului Untold: „Mi-e jenă că sunt clujean”

Untold 2023 s-ar fi putut transforma în „Colectiv 2”? Organizatorii festivalului, amendați pentru blocarea căilor de acces la Cluj Arena

Tudor Chirilă, piesă-MANIFEST pe scena Festivalului Untold: „Sclavii plătesc taxe, iar barosanii le fură și le risipesc”

Furdui Iancu a cântat muzică populară la festivalul UNTOLD. Cântărețul a intonat și imnul României

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Marina SUA a folosit sistemul Aegis, similar celui de la Deveselu, pentru a intercepta rachetele...
Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit după 8 ani de relaţie ! Avem...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Cum am putea ajunge iar la tăieri de salarii si pensii. Expert român din Elveția:...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
O tânără își dorea șase intervenții estetice, iar chirurgul găsit online i le-a făcut pe...
O femeie din Hunedoara a mințit că a fost violată, pentru a-i ascunde soțului că...
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total...
Categoria de pensionari care scapă de impozit. Legea a intrat în vigoare de la 1...
În cât timp ajungi milionar dacă investeşti 25 de lei pe zi
O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a...
Pensionarii care pot ieși cu 11 ani mai devreme la pensie. Ce acte sunt necesare...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Ce riști dacă nu plătești amenda de circulație?
Liderul Hezbollah a fost de acord cu oprirea temporară a focului cu câteva zile înainte...
Orașul PUS la PĂMÂNT de ROMANI și BLESTEMAT timp de 170 de ani
Când vine marele cutremur. Cum se pregătește România: Sunt mai greu de pus în practică.
Meniul zilei la doar 7 lei! Conține două feluri de mâncare și o salată
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Momente critice pentru Laura Cosoi! Actrița se confruntă cu mai multe probleme de sănătate: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Alba Iulia va fi Capitala Tineretului din România în anul 2026